Після остаточної ізоляції східних територій українського Донбасу чимало експертів пророкували посилення енергетичної (зокрема – вугільної залежності) від сусідньої Росії. Аж раптом черговий звіт об’єднання металургійних підприємств України порадувало феєричною новиною: імпорт коксівного вугілля до України з початку цього року знизився на 17%, а закупівля імпортного коксу скоротилося на 19%.

Такий рекорд у скороченні залежності від імпортної сировини для української металургії можна було вважати надзвичайно вагомим здобутком у справі зміцнення реальної енергонезалежності України. Проте у цьому питанні є декілька аспектів, що при детальному аналізі здатні перетворити цю «визначну перемогу» на «ганебну поразку».

Перш за все, варто також зазначити, що порівняно з падінням імпорту коксівного вугілля на вітчизняні коксохімічні комбінати спад у постачанні такого вугілля, видобутого всередині країни, вдвічі більший – 36%! А тому частка імпортної сировини для виробництва коксу становить 73%, хоча минулого року з-за меж України завозилося не більше 67%.

Якщо спробувати розібратися у причинах такої тенденції, то можна дійти більш невтішних висновків: спад у видобуванні чи імпорті коксівного вугілля став наслідком провалу у металургів – основних споживачів коксу.

З початку року випуск сталі в Україні знизився на 17%, виробництво прокату – на 20, виплавка чавуна – на 21%. Цілком логічно, що й виробництво коксу знизилося на 22%, потягнувши за собою донизу й статистику закупівлі та видобутку коксівного вугілля.

Тому зниженні імпорту коксу та коксівного вугілля у першому півріччі свідчить на жаль не про посилення енергетичної незалежності, а якраз навпаки – про спад в основній промисловій галузі країни, та зростання залежності держави від іноземних грантів та кредитів. І це становище буде лише погіршуватися до того часу, поки у державі не будуть створені відповідні умови для відродження металургійного виробництва у минулих, довоєнних обсягах. Адже у багатьох країнах саме такі галузі згодом ставали надійним фундаментом для розвитку більш наукоємних сегментів економіки держави на етапі переходу до постіндустріального суспільства.

sergey.mihalkov
Сергей Михальков

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації