Сьогодні був поставлений черговий антирекорд по виявленню нових інфікованих коронавірусом в Україні (1592 випадки). В Україні і Європі відбувається зростання захворюваності на COVID-19 не тільки через послаблення карантину, але й через реактивацію хвороби у багатьох хворих, які перехворіли раніше. У Китаї, де чітко відслідковуються такі випадки, за повідомленням Сіньхуа, мешканка китайської провінції Хубей, яка перенесла інфікування коронавірусом пів року тому, знову здала позитивний тест на COVID-19. Причому усі, з ким вона контактувала, вже здали тести на коронавірус – і ні в кого інфікування не підтвердилося. Зараз у жінки погіршилось самопочуття і вона перебуває на лікуванні в режимі ізоляції.

На жаль, українська влада не вважає за потрібне обрати правильний шлях боротьби з коронавірусною епідемією, про який я вже писав раніше, а саме – усіх хворих, у яких пройшли гострі прояви коронавірусної хвороби, необхідно вважати не одужавшими, а такими, що перебувають у стані ремісії. Зараз після отримання негативного ПЛР-тесту такі хворі вважають себе повністю здоровими, причому навіть із захисними антитілами, і не вважають за потрібне дотримуватись правил карантину. Проте, у зв’язку з ураженням коронавірусом усіх органів і систем людини, у тому числі імунної системи, рівень антитіл протягом 2-3 місяців падає і у них знову може відбутися загострення клінічних проявів хвороби – вони знову стають заразними. Це прискорює розповсюдження COVID-19 у суспільстві. Попередження хворих, які одужали від після першого загострення хвороби, про те, що у них знову може відбутися загострення хвороби, зменшить їх самовпевненість і нехтування загальноприйнятими карантинними обмеженнями.

Ми тільки на початку пандемії, яка літом мала дещо вщухнути. Теперішня друга хвиля обумовлена активізацією хвороби у тих, хто переніс її легко раніше та зараження ними значної кількості здорових людей. Про це свідчить виявлення поодиноких активних хворих у більшості районів і областях України та масові зараження у деяких районах після культурно-масових заходів, як то релігійні свята, весілля тощо. Осінню очікується значне збільшення масштабів розповсюдження коронавірусної хвороби через похолодання та настання сприятливих умов для розповсюдження вірусу.

sergiy.kravchuk
Сергій Кравчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації