Останнім часом занадто великі надії покладаються на вакцинацію від COVID-19. Хоча американський президент раніше обіцяв почати вакцинацію ще восени, щоби попередити другу хвилю коронавірусної епідемії в США. Проте вона не розпочалася дотепер і масовою стане ще зовсім не скоро. Тільки що розпочалась вакцинація британців, а майбутня вакцинація американців буде не настільки масовою, щоби навіть завжди такі обнадійливі і бравурні пости Трампа обіцяли у найближчому майбутньому припинити розповсюдження епідемії. Офіційно це пояснюється технічними проблемами, як то неможливістю виробництва ліпідних оболонок для РНК-вакцини Pfizer, чи ще чимось нехарактерним для такої високотехнологічної держави світу.

На початку листопада німецькі компанії BioNTech та Pfizer опублікували попередні результати фінальної фази випробувань вакцини від коронавірусу. Згідно з ними, препарат запобігає зараженню COVID-19 у понад 90% випадків. Протягом тижня після другої дози хвороба розвинулася у понад 90 добровольців, проте лише 9 з них отримували реальний препарат. Але немає і не може бути в умовах такої гонки віддалених результатів вакцинації протягом декількох місяців, не кажучи вже хоча би про рік. Аналогічна ситуація з випробуванням вакцини проти ВІЛ-СНІДу, яка розроблялась фундаментально, без поспіху і потім ретельно тестувалась в Африці, показала негативні віддалені результати тільки через 1,5-2 роки після вакцинації.

Подібна ситуація може виникнути і з розрекламованими вакцинами компаній Pfizer, Moderna і Гамалеї з ефективністю, як вони заявили - 90-95%, що саме по собі підозріло, тому що для вакцин зазвичай вважається дуже хорошим результатом 75% ефективність. Як вони повідомили, про це свідчать проміжні результати тестування. Тим часом, за повідомленням влади США, а не представників компаній Pfizer и BioNTech, вже було два смертельні результати серед випробувачів у вакцинованої групі, і чотири - в групі, яка отримала плацебо. Тобто ефективність вакцини за смертністю, а не захворюваністю, становить лише 50%, а не заявлені 90-95%. Знову ж таки, це попередні, а не віддалені дані про смертність вакцинованих, які з часом можуть стати і обов'язково стануть ще вищими.

У новинах для населення намагаються подавати тільки позитивні новини для підтримання морального духу і надії на краще в умовах паніки населення. Проте правда про ці вакцини через певний час може виявитись не такою обнадійливою і позитивною.

Вакцини на основі аденовірусу російського інституту Гамалеї та американської компанії Moderna у кращому випадку можуть надати короткочасний імунітет (не більше 3-6 міс). Тому що, по перше, коронавірус постійно мутує і ця вакцина не буде діяти на пізніші мутації вірусу, які вже відбулися по друге, сенсибілізація до основного носія вакцини – аденовірусу, який використовується в усіх подібних вакцинах, назавжди виключає можливість повторної вакцинації таким типом вакцини у майбутньому. Навіть якщо у цьому майбутньому буде створена більш ефективна вакцина проти коронавірусу.

Тому не варто покладати значні надії на теперішню вакцинацію. Можливо її спеціально розтягують у часі і відтерміновують на увесь 2021 рік, щоби не одразу були помітні недоліки цих вакцин, або навіть їх шкідливість. Тим більше, не варто шукати різноманітні шляхи дістати таку важкодоступну вакцину усіма правдами і неправдами, щоби якнайшвидше самим вакцинуватися. Вона може бути не тільки не дієвою, але й спричинити негативні, як безпосередні (гостра алергічна реакція була від вакцини Pfizer в Англії), так і пізні наслідки. Наприклад, може виявитись, що у вакцинованих через рік буде спостерігатись збільшення захворюваності та летальності через наявність додаткової сенсибілізації до коронавірусу.

Що стосується не таких розрекламованих, інших виробників вакцин, то справи у них доволі кепські. Британсько-шведська компанія AstraZeneca, що розробляла вакцину від коронавирусу SARS-CoV-2 спільно з Оксфордським університетом, оголосила про початок нових, додаткових випробувань вакцини після того, як у декількох добровольців з’явились ускладнення з боку нервової системи. Це можна перекласти на звичайну мову, як провал цих розробок. Після чого британці вже почали вакцинацію вакциною Pfizer. Китайська вакцина також виявила ускладнення у добровольців під час тестування у Перу.

Австралія призупинила випробування своєї вакцини. Ця публікація про австралійську вакцину пройшла якось зовсім непомітно, проте вона є настільки важливою, що варто приділити їй більше уваги. Насправді, у цій новині містяться докази подібності генетичної структури коронавірусу SARS-CoV-2 до вірусу HIV (ВІЛ-СНІДу), про що я неодноразово писав у серії статей про Суперкоронавірус та Коронавірус-СНІД 1, 2, 3. Йдеться про те, що вакцина–кандидат проти COVID-19, яка проходила випробування в Університеті штату Квінсленд і біотехнологічна компанія CSL, була відкинута після того, як деякі учасники показали хибно-позитивні результати на ВІЛ-інфекцію. "Влада Австралії вирішила зупинити виробництво вакцини від коронавируса, розробленої Університетом Квінсленда (UQ) і виробником вакцин CSL. Про це оголосив прем'єр-міністр Скотт Моррісон, повідомляєThe New Daily. Вакцина Університету Квінсленда не зможе працювати. Ґрунтуючись на наукових рекомендаціях, вона більше не буде розглядатися як частина плану по вакцинації Австралії, - сказав він". Австралійські вчені та влада кривлять душею – якби справа була тільки у хибно-позитивних результатах на ВІЛ, і вона б справді допомагала у формуванні дієвого імунітету до коронавірусу, то ці недоліки були б допустимими. Скоріш за все, замовчувались факти недостатньої, або хибної (негативної) дії вакцини на вакцинованих, що посилювала захворюваність і смертність від коронавірусу, як і випадку з експериментальною вакциною від ВІЛ, що досліджувалась нещодавно в Африці. Водночас це означає, що у коронавірусу є такі самі генетичні вставки, як і у ВІЛ. А це є додатковим доказом штучно модифікованого походження цього коронавірусу і може стати нездоланною перешкодою у створенню дійсно дієвих вакцин у майбутньому.

Тому краще покладатись на перевірені способи профілактики та лікування коронавірусної хвороби зі 100% ефективністю, а не 90-95%, як обіцяють у своїх рекламних кампаніях виробники вакцин.

sergiy.kravchuk
Сергій Кравчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації