Зараз переважну більшість обстежень становлять хворі на COVID-19. Сьогодні у передсвятковий день хворих було небагато, але випадки були цікавими, тому з’явилися час і бажання про них розповісти. Думаю, це може бути цікавим не тільки лікарям, але й звичайним людям – побачити, як виглядає коронавірусна хвороба. Скріншоти сканів зроблені з екрану, прізвища хворих обрізані.

Хвора К., 66 років, кашель зрідка, температури немає, має цукровий діабет. Виявляються субплевральні вогнища за типом «матового скла». Типова КТ-картина двобічної полісегментарної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.


Хворий К., 70 років, кашель зрідка, температури немає. Субплевральні вогнища за типом «матового скла». КТ-картина двобічної полісегментарної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.

Все більше з’являється хворих середнього віку з коронавірусною пневмонією, зокрема це подружжя П.


Хвора П., дружина, 42 років, є кашель, температури немає, втрата нюху та смаку. Субплевральне зниження прозорості за типом «матового скла» (гіпостатичний ефект) та одиничне вогнище лівої легені. КТ-картина лівобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.


Хворий П., чоловік, 46 років, кашель зрідка, температура субфебрільна. Субплевральне зниження прозорості за типом «матового скла» (гіпостатичний ефект) та одиничний інфільтрат правої легені. КТ-картина правобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.

Про «гіпостатичний ефект», або його ще називають «гравітаційним», треба написати окрему статтю. На мій погляд, він є проявом хронічної коронавірусної хвороби. Раніше хворих з таким ефектом було дуже мало, лише декілька відсотків. Зараз цей ефект спостерігається не тільки у хворих, але й у багатьох клінічно здорових, тобто у тих, хто ще не хворів, і у тих, хто вже перехворів. Відсоток таких хворих серед усіх обстежуваних може досягати 60-90%, я точно статистично ще не рахував. Він виявляється у дорзальних (спинних) відділах легень - це те місце у легенях, де під час горизонтального положення людини (напр. сну) відбувається інфільтрація легеневої паренхіми не тільки через ураження легень, але й за рахунок гіршої роботи серця, теж ураженого коронавірусом. Вірогідно вірус може довго знаходиться у цих місцях легень. Також точно не рахував, але приблизно 40-70% коронавірусних хворих мають збільшене серце (серцево-легеневий коефіціент більше 0,5). 20-30% хворих на коронавірусну пневмонію мають невеликий гідроторакс (скупчення рідини в плевральних порожнинах) завтовшки 3-5мм, причому у середніх відділах навіть більше, ніж у нижніх. Деякі хворі тільки з гіпостатичним ефектом теж мають гідроторакс, що підтверджує значення гіпостатичного ефекту в оцінці перебігу хронічної коронавірусної хвороби. Ще 10-20% хворих мають лімфаденопатію, коли лімфовузли середостіння збільшуються по товщині більше 10 мм.

Ось, наприклад, старенька хвора з типовою коронавірусною пневмонією, лімфаденопатією і гідротораксом. Ця ж хвора має лівобічний геміпарез.


Хвора П., 79 років, кашлю немає, температури немає. КТ-картина двобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру; середостінна лімфаденопатія, двобічний гідроторакс.


Хвора П., 79 років, лівобічний геміпарез. КТ-картина геморагічного інфаркту правої півкулі головного мозку (червона стрілка).

Геморагічний інфаркт відрізняється від геморагічного інсульту тим, що спочатку виникає ішемічний інфаркт, а потім туди відбувається крововилив.

Ще сьогодні були такі цікаві випадки.


Хворий Ж., 71 рік, ковід, повісився вночі, встигли витягти з петлі живим, без свідомості, невдовзі після проведення КТ помер, не приходячи до тями. КТ-картина лікворної гіпертензії (підвищення внутрішньочерепного тиску).


Хворий Г., 9 років, вчора впав з турніка, вдарився потилицею, свідомість не втрачав. КТ-картина перелому потиличної кістки, епідуральної гематоми потиличної ділянки мозку.

Ще пару сьогоднішніх МРТ.


Хвора Т., 79 років, скарги на біль у шлунку після їжі, затримка стулу, дані УЗД – об’ємний утвір підшлункової залози. МРТ-картина раку підшлункової залози (цистаденокарцинома – червона стрілка), механічна жовтяниця – синя стрілка (Т2-Зважене зображення і Diff-ЗЗ). Відзначається підвищення інтенсивності МР-сигналу у стінках в Diff-ЗЗ та під час в/в контрастування.


Хвора Г., 43 роки, скарг немає, менструальний цикл нормальний, онкомаркер яєчників СА-125 – 10 (норма). Висновки двох досвідчених спеціалістів УЗД з двох різних лікувальних закладів – об’ємний утвір правого яєчника. Лікуючий лікар все таки хоче знати – є рак, чи немає. Хвора хоче це знати навіть більше, ніж лікар.

Висновок: МРТ-картина раку правого яєчника. Червона стрілка вказує на злоякісну ділянку правого яєчника, де підвищена інтенсивність МР-сигналу в Diff-ЗЗ, знижена в ADC-ЗЗ і посилюється під час в/в контрастування.

Взагалі МРТ набагато краще, ніж КТ і УЗД, виявляє патологічні зміни усіх внутрішніх органів черевної порожнини, тазу, а також мозку.

sergiy.kravchuk
Сергій Кравчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації