Багато людей після одужання від COVID-19 ще довго скаржаться на слабкість, задуху, втрату нюху, смаку та ін. Це є прояви хронічної коронавірусної інфекції у стадії ремісії. Зараз робляться спроби діагностувати і документувати такі прояви, проте вони не є точними.

Тим часом на комп’ютерній томографії (КТ) у людей, що перехворіли на коронавірусну пневмонію, часто залишаються характерні зміни, які можна описати і позначити у висновку, як «гіпостатичний ефект». Він проявляється появою в легенях дифузних ділянок зниження прозорості за типом «матового скла», які розміщені переважно субплеврально дорзально, серпоподібної форми, без чітких контурів, без формування вогнищ та інфільтратів. Такі ділянки зазвичай спостерігаються у сегментах S6, S9, S10, часто виявляються ще й у S2 (S1-2) легень. Цей «гіпостатичний ефект» можна пояснити як персистуванням інфекції в інтерстиції дорзальних відділів легень, так і ураженням сердцево-судинної системи, адже саме у цих відділах легень відбувається певний застій крові під час положення людини на спині, зокрема під час відпочинку і сну. Причому гіпостатичний ефект частіше виявляється і більш виражений у правій легені, що можна пояснити тим, що вірогідно у лівій легені менш виражені застійні явища через постійну скорочувальну активність серця, яке знаходиться більше ліворуч.

Наступні КТ-скани – власні дослідження, зроблені нещодавно.

Хвора В., 37 років, гіпостатичні зміни легень більше праворуч.

З протилежної сторони легень - у передніх сегментах (або верхніх сегментах, якщо враховувати горизонтальне положення пацієнта) S5 і S8 в їх базальних відділах часто спостерігаються субплевральні нашарування і фіброзна тяжистість. Це зазвичай також є проявами перенесеної коронавірусної пневмонії, коли розвивається сполучна і фіброзна тканина.

Хвора Ц., 64 роки, гіпостатичні зміни легень (синя стрілка), фіброзний тяж (жовта стрілка).


Хвора Г., 32 роки, гіпостатичні зміни легень більше праворуч (синя стрілка), фіброзний тяж (жовта стрілка).


Хвора Л., 41 рік, гіпостатичні зміни легень більше праворуч (синя стрілка), субплевральні нашарування (жовта стрілка).

Ділянки «гіпостатичного ефекту» часто виявляються у людей, які вже перехворіли на COVID-19, і у тих, які ще не захворіли. Під час загострення хвороби саме у цих відділах легень виявляються ознаки формування нещільних вогнищ та хмароподібних інфільтратів. У цьому випадку робиться заключення про наявність інтерстиційної пневмонії вірусного характеру.

Хвора З., 34 роки, пневмонічне вогнище (червона стрілка), гіпостатичні зміни легень (синя стрілка).


Хвора П., 34 роки, пневмонічне вогнище (червона стрілка) на фоні гіпостатичних змін легень більше праворуч (синя стрілка).


Хвора Д., 28 років, пневмонічне вогнище (червона стрілка) на фоні гіпостатичних змін лівої легені.

Раніше, до коронавірусної пандемії таких хворих з гіпостатичним ефектом були одиниці. Точна причина появи цього ефекту була незрозумілою, не виключено його також викликав якийсь невстановлений вірус, що уражав одночасно легені і серце. Проте зараз хворих з гіпостатичним ефектом виявляється велика кількість. В умовах коронавірусної пандемії, до 99% таких проявів можна пояснити довгим COVID-19. Зараз гіпостатичний ефект часто спостерігається навіть у тих, хто обстежуються з приводу болі у хребті, чи у черевній порожнині.

Після зазначення симптому «матового скла» в описі КТ з указанням наявності гіпостатичних змін легень у заключенні радіолога, клініцистам стає зрозумілим, що ці зміни є проявом довгого Ковіду.

Зараз спостерігається все більше випадків коронавірусної пневмонії у людей молодого віку і дітей. Це можна пояснити тим, що раніше, півроку – рік назад, коли вони тільки інфікувались коронавірусом, їхня імунна система тоді достатньо ефективно захистила організм і захворювання пройшло у безсимптомній формі. Але зараз у значної кількості молодих людей з поступовим ослабленням імунітету відбулася вірогідно активація латентної коронавірусної інфекції, або ще й додаткове зараження іншим, більш вірулентним штамом коронавірусу. Кількість і відсоток людей похилого віку, хворих на коронавірусну пневмонію, як і раніше, є значно вищим за кількість молодих людей і людей зрілого віку. Проте на фоні загального зростання захворюваності, людей молодого віку з наявною коронавірусною пневмонією та з «гіпостатичним ефектом» виявляється все більше.

Хворий К., 15 років, гіпостатичні зміни легень більше праворуч (синя стрілка), фіброзний тяж лівої легені (жовта стрілка).

Попри високу діагностичну цінність, значним недоліком КТ є наявність значного іонізуючого випромінювання. Про те, наскільки це випромінювання є небезпечним і як точно можна розрахувати дозу Х-випромінювання, отриману під час КТ, можна прочитати у цій статті.

Іншими методами, зокрема неіонізуючою, мобільною і дешевою УЗ-діагностикою, а також малоіонізуючою і дешевою рентгенографією, гіпостатичний ефект добре виявити немає можливості. Зокрема, у рентгенографії відсутня достатня роздільна здатність, а УЗД не може добре порівняти невеликий ступінь ураження легеневої паренхіми у різних відділах легень одночасно, адже для цього необхідне постійне переміщення датчика, під час якого УЗ-картина буде динамічно змінюватись. До того ж, під час загострення хвороби УЗД не в змозі діагностувати появу дрібного пневмонічного вогнища консолідації до 1см у товщі «гіпостатичного ефекту», адже воно може сховатись за ребром. Але таке пневмонічне вогнище вже є достовірною ознакою початку пневмонії.

Таким чином, «гіпостатичний ефект» є характерною ознакою довгого COVID-19. При цьому КТ є основним методом вибору у діагностиці гіпостатичних змін легень.

sergiy.kravchuk
Сергій Кравчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації