Буквально на днях натрапив на відеоролик, в якому бадьорим жіночим голосом мене сповіщають, як в Ірпені повним ходом заливають фундамент майбутнього центру на вулиці Садовій, поруч із міською поліклінікою. Завзято та натхненно працюють будівельники, робота кипить. А в мене дежавю. Рівно те ж саме я чув у 2017-му, коли тоді ще мер Карплюк на чолі партії “Нові обличчя” презентував виборцям план розвитку міста, декларуючи лозунг “Ірпінь — місто здоров'я!”

Чотири роки минуло, а вони все заливають фундамент? У чому справа? Чому знов згадали за цей медичний центр? Маю скромне припущення, що не останню роль тут відіграють майбутні чергові місцеві вибори. Найзручніший період для добудування лікарень, шкіл, дитсадків та спортивних майданчиків.

То яка ситуація з медцентром? Історія нехитра, навіть банальна. Якщо зовсім коротко — обіцяли збудувати медичний центр, з бюджету взяли гроші й нічого не збудували.

За планом, який презентував Карплюк, медцентр мав бути 9-поверховим, містити реанімацію, пологове відділення, дитячий стаціонар. Кошторис складав понад 100 мільйонів гривень. Ірпінська влада виділила 30 мільйонів. На них змогли залити фундамент. Мабуть, на подальші роботи грошей не вистачило, бо будівництво на цьому зупинилось. Громада намагалася дізнатися, на які конкретно роботи та матеріали витрачені кошти, як можна побачити проектну документацію, та все безрезультатно.

Йдемо далі. У 2019-му Карплюк виказує велике бажання отримати мандат народного депутата, і у своїх передвиборчих програмах знов обіцяє зведення медцентру. На цей раз його перший заступник Олександр Маркушин оголосив, що міськрада виділила 50 мільйонів гривень. У сумі виходить вже 80 млн — це більша частина необхідної для будівництва суми. Здавалося б, цього разу повинні розпочатися активні дії. Але ні. Тиша. І у відповідь на питання, куди витрачено 30 мільйонів — також тиша.

І ось, восени нас чекають чергові місцеві вибори, і будівельники знов заливають фундамент, і нас про це з гордістю сповіщають. От тільки натомість дев'яти поверхів у плані їх вже п'ять. Чи означає це, що загальна сума на будівництво зменшиться? Ну звісно. Ні. Це означає, що гроші, призначені на ті чотири поверхи, осіли у чиїхось кишенях.

Медцентр обіцяють відкрити у кінці 2020-го. Якраз після виборів. Спостерігаймо — велика ймовірність, що до жовтня робота йтиме дуже активно, і проєкт цього разу здадуть вчасно! На цьому бажаю всім уважно стежити за руками та робити свій вибір обмірковано та свідомо!


Сергій Возний, голова ГО "Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю"

sergiy.vozniy
Сергій Возний

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації