site.ua
член клубу

Що таке податки?

Можна послатися на багатосторінкові роботи знавців права та економіки, і всі ми поснемо, поки дочитаємо.

Навіщо платити податки?

О, на таке питання експерти соціальних мереж відповідають точно, влучно, без роздумів і без вагань: "щоб плати пенсії неща-а-асним пенсіонерам. І на армію, на армію. А то ВВХ прийде, все забере, якщо ви податки не заплатите". Ну, пенсії у нас платяться з ЄСВ, але адептів економічної думки: "все – на податки. Підвищте вже ставки бізнесу, скільки можна жирувати", такі дрібниці як ЄСВ чи ПДФО, чи ПДВ не хвилюють. Головне заплатити, до бюджету, а там - мудрий Уряд розбереться. І чомусь, цим адептам визначної економічної думки не приходить у голову, що, якщо підвищити ставки податків зараз, то вже на наступний рік може не вистачити грошей/податків на армію.

Якщо казати простою літературною мовою, то податки це те, що ми платимо Державі для того, щоб Держава забезпечувала потреби суспільства – громадян країни (а це: і армія, і люди, які не можуть працювати і ті, хто допомагає функціонувати державним органам).

Чи зможе Держава функціонувати без податків?

Ні не зможе, бо щоб забезпечувати потреби суспільства, необхідні гроші.

Чи зможе бізнес без Держави?

Ні, не зможе. Вірніше, не так. Зможе, але це буде не бізнес а Середньовіччя помножене на "Дикий Захід".

Що робити?

Провести розумну податкову реформу. Три місяці залишилося до того, щоб встановити правила оподаткування на 2017 рік.

Що таке розумна податкова реформа?

Це збереження гілки на якій сидить Держава. Всю осінь 2015 року представники МінФіну та їхні радники розповідали нам, що необхідний збалансований бюджет. Тому, не можна зменшувати податки, треба їх підвищити. Чомусь, шановним представникам МінФіну не спало на думку обмежити видатки, щоб урівноважити бюджет. Шановні, в німецьких та Чиказьких колах, посадовці розповідали, що треба розширити податкову базу, шляхом знищення найжахливішої ланки податкових внутрішніх офшорів (с) – спрощенців. Зрозуміло, що бурштинокопачі, які не платять податки, але виконують функцію Держави – годують правоохоронні органи, - поза межами досяжності МінФіну. Адже, МінФін може змусити ДФС прийти на перевірку лише до "білого бізнесу" та зняти всі витрати. "Тінь" чіпати не можна, на то вона і тінь, напівморки, в яких, як ми всі знаємо, водяться вампіри*.

Восени 2015 року, виконавча гілка влади наполягала на відміні всіх пільг (чомусь прирівнюючи 4% податок з всього обороту до пільги).

Навіщо створюються податкові пільги?

Для того, щоб бізнесу стало цікаво вкладати гроші у певну галузь. Без пільг така галузь не зможе відродитися, чи народитися. Вкладаючи гроші у нове підприємство, бізнес створює нові робочі місця. Таким чином, вирішується проблема безробіття. А втрачаючи на податкових надходженнях, внаслідок створення пільг, Держава отримає соціально захищених громадян та додаткові податкові надходження з заробітної плати задоволених життям працівників (ну, може не всі задоволені, але мати постійну роботу краще, ніж стояти у безкінечних чергах у центрі зайнятості, так?).

Дочитали? Молодці! Тепер Ви зрозуміли, чому важлива податкова реформа із збереженням окремих пільг та спрощеної системи оподаткування? Для того, щоб громадяни України мали постійну роботу і могли планувати своє щасливе життя, а не зазирали до передвиборчої агітації, загорнутої у пакет з емблемою партії, із надією: "Раптом, окрім гречки там ще є кілька та згущене молоко?"

* Згідно сучасних міських легенд, вампіри це істоти яких неможна подолати, які харчуються в тіні і виходять на білий бізнес виключно в цілях його руйнування.

tery.tavrenko
Tery Tavrenko

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації