Через власну цікавість я чекала на ці пости з виправданнями Зеленського. Адже треба якось відповідати на це питання. І ось вчора побачила пост про 57 пунктів того, що зробив Зеленський. Окремо хочу зазначити, що пунктів там не 50 або 60 виключно для того, аби здавалось, що людина чесно перерахувала усі досягнення, а не намагалась намалювати красиву цифру. Але це має лише так здаватися ))

Отже.

1.Проект Велике будівництво. По-перше, гроші на проект взяли з коронавірусного фонда, при тому що лікарні залишилися не готовими до другої хвилі пандемії . По-друге, вартість 1км доріг зріс на 91% згідно звіту COST. По-третє, топ-чиновник часів Зеленського Уманський звинуватив усіх причетних у крадіжки 35млрд грн в ході проекту. Ну і вишенька на тортику: власне будівництво доріг скоротилося на 19% у порівнянні з 2019, решта це реконструкція і капремонт.

2.Звільнення полонених. Дійсно звільнили деяких наших політв'язнів і моряків. Втім обмін з нашого боку зачіпав осіб, які не були причетні до подій на Донбасі (беркутівці, звинувачувані у розстрілах на Майдані). Також ми обміняли Цемаха, який не мав би підпадати під обмін взагалі , згідно закону України про амністію (як особа що мала стосунок до збиття Боїнга МН-17). Також важливим є те, що моряків РФ мала звільнити згідно рішення міжнародного трибунала з морського права, а не в рамках обміна. А в усій ситуації найгірше те, що в РФ ще залишилось близько 300 заручників.

3.Депутатів лише формально позбавили депутатської недоторканності, посиливши при цьому законодавчі норми таким чином, аби навіть справу проти депутата можна було починати лише за згодою генпрокурора. Очевидно за згодою того генпрокурора , який буде 100% людиною президента. Це призвело до того, що підозри діючим депутатам генпрокурор підписував лише щодо опозиційних депутатів.

4.Ринок землі буде запущено у 2021році. Нажаль влада роками не приймала відповідний закон про ринок землі. І тепер можливість продавати землю співпаде з жорсткою економічною кризою, спричиненою частково коронавірусом, частково діями теперішньої влади. Який буде результат - можна буде побачити незабаром.

5.Розблокований Нормандський процес не є цінністю сам по собі. А лише в рамках примушування РФ виконувати взяті зобов'язання, або посилення санкцій. Якщо ж Нормандський процес використовувати для здачі України, то яка від нього користь?

6.Збереження євроатлантичного курсу має рахуватися не досягненням, а опцією за замовчуванням, бо попередня влада закріпила цей курс в Конституції. Інакше до "досягнень" влади можна буде записати наприклад те, що сонце встає кожного ранку.

7.Те, що Україну продовжують підтримувати союзники, це те, що лишилося Зеленському у спадок від минулої влади. Він просто не встиг цю підтримку зруйнувати. "Дайте йому ще 100днів"?

8.Заплановані витрати на армію у 2020році:102 556 992,7тис грн, а у 2019 році було 102 489 246,5 тис грн. Хтось бачить тут безпрецедентне зростання? (зростання запланованих видатків у 2020 році стосувалося лише РНБО, у 158раз до 28 163 846,6 тис грн, і ці витрати були непрозорі). А ще варто подивитися на фактичне виконання. Бо чомусь так вийшло, що в епоху кінця бідності на нормальну систему харчування в армії грошей стало не вистачати.

9.Те, що США виділяє нам гроші, це повтор пункту 7. І це зумовлено двопартійною підтримкою України, яка склалась і стала частиною стратегією США за минулої влади.

10.Програми підтримки з боку ще одного союзника Великої Британії це також пункт 7. Власне пункти дублюються з намаганням розширити список досягнень

11.Співпраця з Турцією з цієї ж серії. Втім допомога з боку усіх наших союзників є великою цінністю, і українська влада (якщо вона українська) має докладати зусиль для розширення співпраці.

12.Оці наші новітні розробки озброєння починалися за минулої влади. Мабуть коли неможливо похвалитися чимось своїм, можна похвалитися розробками попередників. А у 2020році ми досі не виконали оборонне замовлення у повному обсязі. Одиничні поставки не вирішують проблеми.

13.Коли ці 2 бази у Чорноморському регіоні будуть побудовані, тоді це варто рахувати досягненням. А так невдовзі може з'ясуватися, що це лише плани, які не були втілені у життя.

14.Добровольці мали отримати статус УБД. Це дійсно важливо. І дуже прикро, що минула влада не прийняла цей закон раніше. У раді цього скликання законопроект був поданий і проголосований спільними голосами фракцій Сн, Голосу, Батьківщини і ЄС.

15.Іноземці, які захищали Україну, отримували громадянство і за часів Порошенка. Це індивідуальні акти, і дуже залежать від особистих обставин бійців. Рахувати це досягненням що Зеленського, що Порошенка дивно.

16.Власне про НАТО я писала у пункті 6, а також пункті 7 у рамках продовження підтримки союзників. Але. Грузія у 2021 досягне таки ПДЧ, а Україна нажаль ні. То в чому тут досягнення шостого президента?

17.Виконання взятих раніше зобов'язань Україною щодо інтеграції в НАТО - не досягнення, а обов'язок влади. Але щось ми повторюємося...

18.Те, що партії, які не пройшли в раду не отримують фінансування - це звісно економія, і я рада, що таким чином позбавили фінансування партії Шарія. Втім існували причини, через які були введені такі норми. Планувалося, що позапарламентські партії зможуть існувати без підтримки олігархів і розвивати партійну структуру. Може ми просто до цього не доросли, і тоді дійсно цей закон слід було відмінити.

19.Партія Слуга Народу єдина партія, яка зайшла у ВР взагалі без партійної структури. І це призвело до того, що у ВР потрапили випадкові люди. Але від фінансування Слуга Народу не відмовлялася, про це окремо заявляли у НАЗК на відповідний запит.

20.Виборчий кодекс готувався до прийняття давно, але у процесі таки перетворився у "напіввідкриті списки", адже було введено поняття виборча квота для підняття у списку партії і інші норми.

21.Додатком Дія краще не тільки не хвалитися, а й не користуватися. Питання "Чому?" краще адресувати експертам з безпеки даних.

22.Коли черговий забудовник в електронному кабінеті отримає дозвіл на будівництво під вашими вікнами, тоді можливо ви зрозумієте, що дозволи на будівництво не мають видаватися автоматично.

23.В умовах економічної кризи, яка почалась ще до коронавірусу, більш затребуваним буде закриття бізнесу за 15хв. Але так, відкрити бізнес за 15хв мабуть можливо.

24.Закон про гральний бізнес виписано у дуже цікавій редакції, яку лобіювали російські оператори цього ринку. Тож диявол криється у деталях. Як це буде працювати ми ще побачимо.

25.НБУ досі залишається незалежним від ОПи, і гарантія того, що так і залишиться у майбутньому, є ключовою вимогою МВФ. Тому облікова ставка не може бути апріорі досягненням Зеленського. Це не є його повноваження і він на це не має впливати.

26.Ціни на бензин знизилися через світову коронавірусну кризу (а зниження конкуренції, навіть нелегальної, зазвичай призводить до зростання цін, а не навпаки) . Але індіанцям теж інколи здається, що якщо постукати палицею по дереву, то піде дощ.

27.Ідея концесії портів це добре. Над її втіленням працював минулий Кабмін і особисто Омелян. І конкурси по Ольвії та Херсону були призначені за часів, коли він був міністром інфраструктури.

28.Зростання мінімальної зарплати, не підтверджене економічним зростанням, призводить до інфляції. А також до підвищення податків, які прив'язані до мінімальної зарплати. Тому це досягнення є сумнівним. І є великий шанс, що при прийнятті бюджету 2021 зростання мінімальної зарплати відкладуть до грудня 2021

29.Шкода, що в нашій країні не так багато пенсіонерів доживає до 80 річного віку, а тому це підвищення відчули не всі. Але на 2021рік в бюджеті закладають менші дотації у Пенсійний фонд (а там і у 2020, і у минулі роки був дефіцит) , тому сподіватися на наступні підвищення не варто. Головне, аби платили вчасно вже нараховані пенсії.

30.Те, що виявили, що частина земель вкрадена - добре. Також було б добре, аби встановили винних і повернули землю державі.

31.Автор знову повторюється, мабуть з метою намалювати "випадкові" 57 пунктів.

32.А ми не повторюємо, не повторюємо пункти 6 та 9.

33.Затримки з виплати зарплати шахтарям якраз і почались знову, з настанням епохи кінця бідності Зеленського. Спочатку наробили боргів, потім називають досягненням їх виплату. Геніально.

34.Партійні успіхи Слуги народу точно не відносяться до досягнень на благо усієї України, пишатися в деякому сенсі може хіба партійне керівництво. При цьому варто зауважити , що партія СН не отримала більшості у жодній раді, і не відбулося обрання жодного мера великого міста від цієї партії. І цей факт теж зафіксовано ЦВК.

35.На боротьбу з Covid-19 мало бути виділено 65млрд грн. Чому автор пише про 32млрд грн? Де решта грошей?

36.Чемпіони по боротьбі з коронавірусом вивели Україну вже на 17 місце в світі по кількості захворювань, а за показником "щоденний приріст" ми вже входимо в першу десятку. І це ще не минула друга хвиля. Щодо смертності, то є дослідження, що в Україні аномально зросли показники смертності з інших причин, і частина цих смертей має першопричиною коронавірус.

37.Вихід з СНД готувався за минулої влади. Адже до виходу треба було укласти двосторонні домовленості на заміну поточним договорам з іншими країнам (крім РФ) у сферах, які регулювалися через СНД

38.Кожна побудована у 2020 році дорога має ціну. І це ціна життя і здоров'я людей, яких можна було б врятувати у належним чином підготовлених лікарнях. Але навіть якщо дивитися з точки зору "а звідки взагалі взялися ці гроші", то виявиться, що це гроші, які попередня команда Нафтогаза відсудила у Газпрома. І це не досягнення Зеленського. Йому пощастило ці гроші витратити.

39.В рейтингу доріг ми піднялися (але якою ціною вже написано в пункті 38), в іншому рейтингу опустилися: на 2 бали нижче у рейтингу сприйняття корупції станом на січень 2020.

40.Програму 5-7-9 звернули через її неефективність - невелику кількість позитивних рішень згідно висунутих вимог. А чи були ці кредити вкладені у розвиток бізнеса чи були проїдені, можна буде сказати після вчасного повернення цих грошей позичальниками.

41.Створення будь-якої зони вільної торгівлі має бути прораховане з точки зору вигідності для України: можливість збільшити товарообіг і збереження рівня надходжень у бюджет. Сподіваюсь, що відповідні розрахунки були зроблені.

42.Відкриття кпп та відновлених мостів на Донбасі. З одного боку це добре. З іншого це витрати з нашого бюджета і треба подавати в міжнародні суди для отримання компенсацій від РФ за зруйновану інфраструктуру. А ще варто нагадати як на відновлені нашим коштом мости окупанти чіпляли свої прапори, а наше теперішне керівництво реагувало на це лише після обурення суспільства.

43.Вибачте, але чи можна не писати через пункт про велике будівництво?

44.Знову повертаємося до пункту 10. Головне аби міфічних пунктів було багато. Наприклад 57,так?

45.Договір про спільний авіапростір з ЄС готувався за часів Омеляна і Порошенка , але ж дуже кортить написати у список щось корисне, хай і зроблене іншими?

46 Співробітництва з МВФ немає. Коли приїде наступна місія - не відомо. Коли буде наступний кредит - тим паче. Серед вимог МВФ незалежність Нацбанку та НАБУ, відновлення відповідальності за брехню у деклараціях та інші вимоги, які явно суперечать бажанням зеленої влади.

47.Люблінський трикутник це добре. Головне, щоб такою формою співпраці не заміщували інтеграцію в ЄС. Наприклад в грудні 2020 відмінене засідання Ради асоціації Україна -ЄС, і ЄС у своєму звіті вказало, що Україна порушує взяті зобов'язання у сфері боротьби з корупцією.

48.Створення центру протидії дезінформації це теж добре, але де побачити хоч якісь результати його діяльності? Здається наша влада сама потребує консультацій такого центру, згадати хоча б поширення владою взаємовиключних тез щодо Мінського процесу або впровадження карантину.

49.Підвищення зарплати з 1 вересня 2020 відбулося за рахунок коронавірусного фонду, але на 2021рік у бюджеті підвищення зарплат медикам не передбачено, і про це вже заявляв міністр охорони здоров'я Степанов. Тобто підвищення було тимчасове. А щодо підвищення зарплати медикам, які працюють з хворими на коронавірус, то виявилося, що медикам рахують цей час похвилинно, і надбавки просто смішні.

50.Канада наш важливий стратегічний партнер, і будь-які посилення двосторонніх відносин це добре. Якщо ми рухаємося на Захід. Ми ж рухаємося, правда? Втім, щодо корупційності України, то як вище вже було написано, ми спустилися на два пункти в рейтингу сприйняття корупції. Тож не варто робити вигляд, що Зеленський успішно долає корупцію. Доречі, а чому в списку досягнень немає нічого про Єрмака чи хоча б про його брата?

51.пункт пропустили навмисно, щоб пунктів було більше.

52.Не здав Україну Кремлю. Наче ок, але так у "досягнення" можна записати взагалі будь-що погане, що Зеленський НЕ зробив, але міг.

53.Про гривню повторюємо пункт 25.

54.Будівництво шкіл, садочків, стадіонів, лікарень відбувалося і за минулої влади. В рамках децентралізації місцеві органи влади стали ефективніше розпоряджатися коштами, будуючи те, що реально необхідно на місцях.

55.Про ліжка для хворих на коронавірус можете нічого не розповідати. Я просто нагадаю цитату Кирила Тимошенка з ОПи про кисень для хворих ""Я згоден, що це проблема, яку ми пропустили. Потрібно було цим займатися в першу чергу". І так з усією боротьбою з пандемією.

56.Коли пишуть скільки масок ми можемо виробляти, хочеться запитати" а чому ж маска, яка раніше коштувала копійки, зараз коштує 8грн, а в березні всі 20грн?". А також" хто вивіз стратегічний запас масок за кордон?". І звісно "чому ми купували в Китаї тести, від яких відмовлялися інші країни через їхню низьку якість?" А потім ще" чому співробітників НАН, які розробляли тест системи відправили в неоплачувану відпустку?" Та й взагалі краще боротьбу з Covid-19 не згадувати у списку досягнень через цілковитий провал у цій сфері

57.Допомога постраждалим від стихії українцям не досягнення влади, а її обов'язок. Втім крім цього варто було б відповісти на питання :а чому горіла Луганщина? Можливо її підпалювали спеціально, і робили це ворожі військові з країни, яку Зеленський боїться називати ворогом?

Висновок: який преЗедент такі й списки досягнень.

vika.tihenko
Вікторія Тихенко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації