У Львові в парку культури волонтери та ветерани встановили тимчасову інсталяцію в пам'ять про героїчну оборону Донецького аеропорта. Невелика 1,5метрова з чорного метала вежа і інформаційний стенд про ті події. Це те, про що, я сподіваюсь, ви може прочитати і у в новинах.

Але я хочу розповісти про інше. А саме про події, які передували встановленню цього пам'ятника. Я бачила дуже багато негативних коментарів львів'ян щодо цієї події під гучними заголовками у ЗМІ. "У Львові в парку культури встановлять копію вежі Донецького аеропорта" писали анонси журналісти. Так,так, уявіть, що у патріотичному Львові люди масово писали обурливі коментарі про макет вежі, якої вони в очі не бачили.

Невдолених можна поділити на кілька групп.

  1. Свідомі вороги України, які розуміли що саме вони роблять своїми хейтерськими коментарями. Про цих все зрозуміло. Але були й інші, і про них далі.
  2. Серед решти коментарів я можу виділити такі:
  • "В парку культури не місце таким пам'ятникам, це місце розваг". Дикий аргумент насправді. Тому що ті, хто творив пам'ятник, творили культуру! А культурі має бути місце в парку культури, чи не так? Хіба що самим коментаторам некомфортно згадувати, що в нашій країні йде війна, а тому відповідно згадки про неї треба десь заховати від людського ока. Але сьогодні я бачила на відкритті людей з дітьми. Вони були з санчатами, і мабуть дійсно прийшли в парк покататися з гірки. І вони виділили свій час, щоб відвідати інсталяцію. Думаю, що заради цього автори її і створили.
  • "Це неповага до загиблих". Мабуть про повагу чи неповагу мають судити рідні загиблих, або люди які самі пройшли через ці події в Донецькому аеропорту. А саме вони були на відкритті інсталяції сьогодні, і крім щирої подяки авторам за пам'ять я від них нічого не чула. І очевидно, що автори встановили цю інсталяцію так само для них і з думкою про них.
  • "Встановіть цю вежу в Донецьку...деінде ще на сході". Деякі люди чомусь вважають, що у Львові не має бути місця, яке навіть уявно поєднує Львів і Донецьк, наче від такого об'єднання Львів може щось втратити, а не навпаки набути. Втім хіба не гасло "Схід і Захід разом" є основою нашої територіальної цілісності? Тим дивніше виглядає несприйняття містянами пам'ятника людям, які боролися у тому числі за мирний Львів.
  • "Буде не пам'ятник, а ще одна забудова" Люди взагалі не дуже схильні довіряти, і будь-які роботи у зелених зонах сприймають у штики. Але ж, якби вони прочитали уважніше новини, які коментують, то могли б дізнатися, що інсталяція невелика, буде розташована на головній алеї та буде тимчасовою. Ніяких негативних наслідків від її встановлення для парку не буде.
  • "Знову нас не спитали, і за наші гроші роблять пам'ятник, а треба було.. ", далі йшли пропозиції куди треба витратити народні гроші. Ці люди очевидно теж не надто переймалися читанням новин, і не спромоглися дізнатися, що інсталяцію створювали волонтерським коштом.

Тобто так вийшло, що проти патріотичного проекту Календар війни, в унісон з відвертими ворогами співали як і "втомлені від війни", так і просто неуважні громадяни, які не змогли скласти власну думку на основі фактів, а не лише гучних заголовків. Доречі, до честі одного чоловіка, то він прийшов на відкриття інсталяції і вибачився за свої поспішні висновки.

Отака вийшла не надто приємна історія, єдина надія, що хтось зможе зробити з неї правильні висновки, і буде трохи більше думати власною головою і писати коментарі на основі фактів.

А інсталяція насправді вийшла правильна, така як і мала бути.

Вічна пам'ять нашим захисникам.

vika.tihenko
Вікторія Тихенко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації