• 5 років тому
  • Авто
  • 2 502
  • 101

Другий рік поспіль активісти з різних міст та сіл намагаються привернути увагу чиновників та громадян країни до проблем неналежного матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти та ПОБОРІВ до “фондів” шкіл та садків, як наслідки цієї проблеми.

Ініціатор акції # ЯПротиПоборівВОсвіті Володимир Дубно в минулому році зробив відео в якому люди з різних куточків країни тримають головне гасло акції. Цього року активісти проводитимуть роз’яснювальну роботу, мітинги та інші заходи. Щоб прийняти участь у акції потрібно до 20 травня включно виставляти аватарку з надписом # ЯПротиПоборівВОсвіті та відправити фото (при бажанні) активістам з Вашого місти чи самому Володимиру (примірник гасла у форматі листа А4 додається).

Чому я підтримую цю акцію:

  • батьки сплачують податки з яких утримуються заклади освіти, то чому ж вони повинні ще сплачувати в “фонди” закладів гроші (переважно примусово)?
  • сплачуючи “фонди” батьки відтягують реальне вирішення питання з матеріално-технічним та фінансовим забезпеченням на рівні держави.
  • сплачуючи “фонди” батьки стимулюють неякісну роботу управлінь освіти (які повинні моніторити потреби закладів та вносити ці реальні потреби в кошториси) та нераціональне використання місцевих бюджетів (гроші ідуть на не першочергові заходи, наприклад в Кривому Розі планують витратити на день міста біля 5 млн.грн в той час коли в школах нема пожежної сигналізації)
  • сплачуючи “фонди” батьки привчають дітей до побутової корупції, бо готівкові гроші “фондів” бухгалтерським обліком не охопленні, адміністрації закладів та “батьківські комітети”(які взагалі не мають права займатись господарською та фінансовою діяльністю) звітують на папірцях інформацію з яких перевірити майже не можливо.
  • особисто я можу і хочу допомагати закладу де навчається моя донька, в законний спосіб, але чиновники створюють умови коли використовувати офіційно зібрані гроші (відповідно до законодавства) довго та неефективно (ціни на послуги та матеріали завищенні від ринкових).

Здається, що вирішення такого складного питання потребує багато зусиль. Але на мій погляд це не так. По-перше, потрібно вносити в кошторисів реальні потреби необхідні для діяльності закладів. По-друге потрібно збільшити фінансування цих самих реальних потреб хоча б до 5 відсотків від кошторисів закладів. Як приклад кошторис Криворізької загальноосвітньох школи №89 загальне фінансування якої в 2017 році склало 6 909 370 грн. Приблизна кількість дітей 430, персоналу 70 чоловік. Витрати на утримання будівлі та забезпечення діяльності закладу (не враховуючи зарплатні, оплату комунальних послуг, та харчування дітей ) становить трохи більше 1 відсотка від кошториса. На мій погляд 5 відсотків від кошторисів це питання вирішило б і це не настільки великі суми, що їх неможливо профінансувати. Проблема в тому, що чиновники звикли, що заклади освіти “виживають” самі, а дехто з цього ще й має зиск.

Тож приймайте участь та поширюйте інформацію про всеукраїнську акцію # ЯПротиПоборівВОсвіті. Приєднуйтесь до активістів та організацій у Вашому місті. Разом у нас все вийде!

vitaliy.furmanyuk.8733
Віталій Фурманюк

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації