Через дорогу - всесвітньо відомий, але замінований, парк “Клебан-Бик”. Видні багатоповерхівки напруженого Торецька. Блок-пости. Фронт дуже відчувається...

Кілометрів за двадцять – розстріляна Авдіївка. Збоку – окупована Горлівка. А у селі Олександро-Калинове діє розкішний музей історії. Фактично, другий скансен Донеччини.

Завдяки ентузіастам-краєзнавцям Андрію Тараману – з ГО “Енеїда”, директору Клубу-музею Костянтинівського району Кілко Любов Вікторівні, громаді села, за підтримки сільської Ради і керівництва району, за сприяння ОДА, тут створено народний музей, який може перетворитися на один з символів Донбасу. Як це зробили у славному селі Прелесне, де стараннями звичайних людей постав Музей народної архітектури, побуту і дитячої творчості, який знають всі.

Сонячним вересневим днем 2015 року, ми з шеф-редактором журналу “Музеї України” Наталкою Іванченко приїхали до Олександро-Калинового. Оглянули музей, зробили фоторепортаж. Між іншим підняли проблему замінованої заповідної території у парку Клебан-Бик. Втрутилася начальник Управління культури і туризму Донецької ОДА Аліна Певна, вийшла на штаб АТО, і парк начеб-то розмінували…

Саме тоді виникла ідея офіційно музеїфікувати село, давши народному музею державний статус і фінансування.

І невелика самоцитата з 2015: “Нині музей – то старовинна хата, яку в перспективі хочуть накрити черепицею чи очеретом, наповнена різними побутовими речами, рушниками, іконами, інструментом…

У дворі – трактор, набір різних сільськогосподарських приладь, та інший стандартний комплект того часу.

Поруч – порожня стара школа, частина якої використана під експозицію. У перспективі, після ремонту, тут можна запустити розкішний музейний комплекс.

Однак, ні силами села, ні району, особливо у цей військово-кризовий час, зробити цього не вдасться. Бюджет…

Свого часу подібна ситуація була в селі Веприк на Київщині – Музей К.Стеценка. Після кількох наших публікацій, музей перевели у підпорядкування Київської ОДА, з фінансуванням з обласного бюджету. Все, питань нема!

Значить громаді села Олександро-Калинове, теж варто спробувати рушити цим шляхом. Залучити районну раду, звернутися з клопотаннями до Голови Донецької ОДА, пройти всіма бюрократичними дорогами, і за пів-року рік, можна отримати статус обласного комунального музею, бюджет, штат, кошти на розвиток і ремонт… А Донецька область буде мати другий скансен, куди, повірте, буде великий туристичний потік! Адже, парк “Клебан-Бик” теж поруч! Чому б не використати такий шанс?

То того ж і Голова ОДА П.Жебрівський, і начальник Управління культури і туризму А.Певна, дуже уважно ставляться до таких ініціатив, попри бойові дії.

Зрозуміло, ця ідея, як мрія. Перспектива. Але, її треба обдумати, оформити, почати процес. З свого боку – допоможемо! Проблема – лінія фронту, яка поруч. Що – головне… Такі реалії…”

Сталося так, що у квітні 2017 року, Наталка Іванченко виграла конкурс і стала директором Комунального закладу “Донецький обласний художній музей”. Перереєстрований на підконтрольній Україні території на базі філії в селі Прелесне.

І одним з перших завдань нового директора, крім створення виставкової зали у Дружківці, стало оформлення народного музею історії села Олександро-Калинове як філії ДОХМ!

Ось такі зигзаги долі…

-Днями представники музею відвідають Олександро-Калинове, – повідомила директор ДОХМ Наталка Іванченко, – Треба детально оглянути музей, ознайомитися з документами, поспілкуватися з керівництвом територіальної громади, ентузіастами. Теоретично можна починати процес створення філії, хоч це не так швидко, як здається…

Делегація ДОХМ вже побувала у прифронтовому селі! Почали готувати документи для створення тут повноцінної філії Донецького обласного художнього музею!

Держава бере музей під свою опіку!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

Костянтинівський район Донецької області

Фото – В.Тригуб, Н.Іванченко

Хата з розписом

Л.Кілко

Будівлю старої школи теж можна використати під музей у перспективі

Експерти звернули увагу на піч

Колекція вражає!

Клебан-Бик було заміновано… Третя лінія оборони

Бійці ЗСУ ганяють на Хамерах

vity.bugirt
Віктор Тригуб

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації