site.ua
член клубу

Так, Кривоніс порушив субординацію, коли, будучи на посаді в РНБО, публічно розкритикував заяви президента.

Але тут два запитання: чому він зробив це і чому саме зараз?


Я не знаю, який пан Кривоніс як професіонал і як людина. Хоча, його коментарі з приводу заяв президента – це прагматичні, адекватні правлінські оцінки реальної ситуації.

Розібратися в ситуації допоміг радник А.Єрмака - М.Подоляк. Він каже, що Кривоноса «не цікавить командна робота». І розповідає речі, які є дуже цікавими з точки зору аналізу управлінських рішень, тобто менеджменту організацій.

Декілька цитат пана Подоляка з моїми коментарями після них.


1) «Якщо говорити прямо, то все-таки, держава - це правила і відповідальність. Не можна бути при посаді в державі й водночас відверто руйнувати зсередини саму суть держави. РНБО - це ж не місце для політики. Там треба займатися конкретною командною роботою, заради якої і створювався цей орган. Давати конкретну експертизу, оцінювати ризики, пропонувати рішення і виходити з відпрацьованим підсумковим рішенням на публіку. Це ж безпека. Але це точно не місце для реалізації своїх бажань».

КОМЕНТАР.

С.Кривоноса призначили в РНБО, бо він – професіонал. Від нього очікували, що він працюватиме в команді по коректному напряму. Що даватиме керівництву РНБО якісь пропозиції. Саме керівництву РНБО, яке і є формально «командою», в якій працював Кривоніс. Але він не писався в цю «команду».


2) «На жаль, генерал Кривонос протягом тривалого часу не хотів або не міг цього робити - не пропонував свої якісні експертні оцінки і не працював в команді».

КОМЕНТАР.

Тут є дві версії.

Або С.Кривоніс справді нічого не пропонував (хоча він говорить, чи брав участь у розробці законопроекту про територіальну оборону).

Або пропозиції Кривоноса керівництво РНБО та Єрмак оцінили як неякісні. І тоді проблема може бути на в Кривоносу, а в «оцінювальниках». Нагадаю, що вони вже більше року публічно «годують» Україну неадекватними та нереалістичними сценаріями (як з точки зору політичної, так і державно-управлінської, просто управлінської).


3) «Президент Зеленський сподівався, що Кривонос зможе працювати разом з новою командою в інтересах України й в рамках сучасних концепцій національної безпеки. Проте, на превеликий жаль, з кожним місяцем ставало все більш очевидним, що Кривоноса не цікавить командна робота на позиції заступника секретаря РНБО. Йому явно подобалося робити гучні політичні заяви, вступати в політичні суперечки».

КОМЕНТАР.

Тобто, це був тривалий конфлікт. І в його основі були розбіжності у баченні рішень по професійних питаннях. З кожним місяцем кеіфрнвицтво РНБО не отримувало від Кривоноса того, що вважало «якісним».


ВРЕШТІ, конфлікт вирвався в публічну площину; Кривоніс розкритикував заяву президента. І те, що він говорив, було адекватним і реалістичним. І з цього виходить, що «команда» займається неадекватними з професійної точки зору ідеями? Наприклад, більше року я відслідковую ретельно заяви представників «команди» з приводу Донбасу, і для мене очевидна неадекватність того, що вони пропонують. Після року їхньої діяльності очевидною є відсутність результату. Це їхній провал – команди РНБО, керівників, ідеологів, кураторів цієї команди. Якщо Кривоніс якийсь напрям роботи «завалив, то це лише окремий напрям, а не «завалена» робота усього РНБО та його керівників.


ЩЕ НЮАНС.

С.Кривоніс у своєму коментарі після звільнення з РНБО жорстко розкритикував О.Арестовича, який не дуже давно став радником Єрмака. Сказав, що Арестович – ніякий не експерт.

Схоже на те, що поява цього «радника» в офісі президента призвела до «вибуху» конфлікту з професійних питань, який тривалий час розгортався між «командою» та Кривоносом.


Володимир Воля,

магістр державного управління, політолог, міжнародник, соціолог

30 грудня 2020 року

vladimir.volya
Володимир Воля

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації