(або Як децентралізація перетворилася на олігархізацію України)

Думаю, що багато людей звернуло увагу на фантастичні результати БПП та стабільні результати БЮТ на останніх виборах в ОТГ у 2017 і 2018 роках. (1)

Адже згідно всіх опитувань кожна з них має менше 10% підтримки у суспільстві, отримуючи при цьому порядка 30-40%. (2)


Як це можливо?

Трохи деталей про децентралізацію і «договорняки»

Децентралізація - це реформа яка була організована особисто Президентом і дуже широко пропагувалася на всіх рівнях. Місцеві «еліти» були зацікавлені додатковими надходженнями від ПДФО і інфраструктурної субвенції. Прем'єр також нещодавно «знайшов» спосіб передати землі державної власності (землі запасу, резерву) у повну власність новостворених громад! (3)

Тобто, є за що боротися.

29 квітня були організовані чергові виборі у 40 громадах по всій країни. Спочатку було заплановано набагато більше перших виборів до ОТГ (майже 200), але у останню хвилину більшість з них була перенесена на осінь 2018 р. (4)

«Випадково» переніс збігся з таємною зустріччю (5) Ю. Тимошенко та П. Порошенка на початку лютого 2018 р., про яку багато писали. Хоча тема зустрічі точно не відома, можемо здогадатися, що йшлося про вибори, формат «співпраці» та розподіл сфер впливу.

Один з результатів зустрічі ми вже маємо - восени 2018 р. відбудуться вибори більш ніж у 400 громадах і великих містах обласного значення з відомим нам результатом (1,2). Влада на місцевому рівні буде сформована з представників БЮТ і БПП для проведення контрольованих виборів Президента і ВР.

Особисто я більш знайомий з ситуацією у Одеській області. У цьому регіоні - південь області контролюється БПП, північ - БЮТ, а Одесою керує окремій клан. Результати виборів 2017 - 2018 років чітко вказують на такій поділ – ви можете особисто перевірити це підрахувавши кількість депутатів місцевих рад від цих партій. (6)

Для української політичної еліти це давня традиція - конфліктувати на публіку, але домовлятися і "працювати" над спільною перемогою. Результат традиції вже ми бачимо - вибори до ОТГ 29 квітня були визнані найбруднішими з 2015 року! (7)

Чому вибори до ОТГ мають таке велике значення?

Вибори до ОТГ формують виборчу інфраструктуру виборів до обласних рад та до парламенту. Для того, хто виграє у ОТГ, буде значно легше застосувати фінансовий та підконтрольний адміністративний ресурс - для будь якої партії, або політика. З урахуванням того, що обласні і районі адміністрації вже втратили вплив на громади, саме на рівні громад визначатиметься загальний результат прийдешніх виборів.

Що це дає БЮТ і БПП?

Кожен з гравців отримує прості і зрозумілі переваги:

1. Зниження невизначеності в умовах обмежених ресурсів і загальної недовірі до політиків.

2. Контроль процесу залучення ресурсів, зниження "собівартості" виборів.

3. Зменшення кількості конфліктів інтересів зацікавлених груп.

Простій і цинічній розрахунок.

Для БПП це також означає окремі гарантії збереження впливу і "зароблених" статків у випадку програшу на президентських або парламентських виборах. Дуже імовірно, що найближчім часом, ми побачимо перехід окремих політиків до БЮТ, або до інших сателітних проектів з НФ і БПП.

План такий - отримання перемоги у більш ніж 400 ОТГ у 2018 р., контрольований процес виборів Президента у 2019 р., розподіл місць у Парламенті у осені 2019 між цими групами.

Що це може означати для інших партій і демократії в Україні?

По-перше, основні опозиційні сили будуть боротися у великих містах. І, на жаль, вони будуть боротися одна з одною за увагу суспільства яке зараз не довіряє політичним партіям. (8)

Друге: без об'єднання опозиційних до влади партій провести до влади значну кількість представників інших партій буде важко (особливо по мажоритарних округах).

Навіть, виграш несистемного кандидата у Президенти, згуртує команди П. Порошенка і Ю. Тимошенко у парламенті і дуже обмежить діяльність нового, очевидно більше налаштованого на зміни Президента – умовного «Вакарчука». Його чекає доля В. Ющенка. (9)

Через реформу децентралізації, а по суті олігархізації та домовленостей між основними гравцями, ми отримуємо у 2019 р. ту саму владу, майже з тими ж самими персоналіями, що і мали у 2005 році.

Може навіть гірше, бо за демократичні цінності нам пришилося заплатити дуже багато.

Головне питання

Можливість об'єднання між собою - це, напевно, головний виклик до політичних сил демократичного спектру, які прийшли після Революції Гідності, або давно вже борються з системою.

Чи зможуть громадські організації, громадські діячі і партії такі як «Громадянська позиція», «ДемАльянс», «Самопоміч», «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі», «Народний Рух України», ВО «Свобода», «Національний Корпус», «Правий Сектор», «Сила Людей», Громадянський Рух «Хвиля» і багато інших об'єднатися?

Як мені здається, що саме від цього подальша доля країни на найближчій час. Також відомо, що політичні сили, які не спромоглися скористатися шансом, передають його до наступного покоління політиків. 100 років назад це вже було …

  1. Останні результати виборів ОТГ https://censor.net.ua/news/3063970/pobedy_bpp_na_vyborah_v_otg_svidetelstvuyut_o_podderjke_ukraintsami_initsiativy_prezidenta_berezenko
  2. Останні опитування щодо підтримки партії https://www.pravda.com.ua/rus/news/2018/04/26/7178864/
  3. Передача землі у власність ОТГ https://censor.net.ua/news/3052806/kabmin_peredal_zemlyu_pervym_semi_obedinennym_territorialnym_gromadam_groyisman
  4. Додаток 1 до постанови Центральної виборчої комісії від 16 лютого 2018 року № 22
  5. Таємна зустріч Ю. Тимошенко та П. Порошенко http://www.dsnews.ua/politics/taynaya-vstrecha-o-chem-govorili-poroshenko-i-timoshenko-20022018170000
  6. Попередні результати виборів у Одеської області https://izbirkom.org.ua/news/vybory-2016-26/
  7. Вибори до ОТГ 29 квітня – найбрудніші з 2015 року https://www.pravda.com.ua/news/2018/04/30/7179142/
  8. Рейтинг довіри до партій -71% http://dif.org.ua/article/reytingijfojseojoej8567547
  9. Довіра до Ющенко на в кінці каденції https://www.bbc.com/ukrainian/indepth/story/2008/06/080618_tymoshenko_brussels_oh.shtml


Гавриш Володимир - учасник «Революції Гідності», доброволець батальйону «Золоті Ворота», глава адміністрації району в команді М. Саакашвілі в одеській області, активіст партії «Рух Нових Сил»

https://www.facebook.com/volodimir.gavrish

volodimir.gavrish
Володимир Гавриш

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації