Були ці вибори особливі?

Можливо, але більшість виборів у демократичних країнах протікають у напруженій атмосфері, політичній конкуренції та боротьбі. Це норма.

Але є невелика особливість, яка в майбутньому буде домінувати і, можливо, буде вбудована у політичну систему країни - це проста і ефективна схема фотографування протоколів голосування, з подальшою публікацією їх усіх. Електронна Демократія ⟮громадська організація⟯

https://e-vybory.org/

Зараз оцифровано більш 30% (9 тисяч з 30 тисяч можливих) протоколів і можливо цифра дійде до 60%. Це дає можливість повністю виключити маніпуляцію у загальному підрахунку голосів, коли дані з виборчій дільниці "коректуються" вже в окружних, обласних виборчих комісіях або на рівні ЦВК. (можна попередньо сказати що дані трохи не сходяться, пізніше буде повній звіт)(коментарях ви можете завантажити всі офіційні протоколи і дані )


Кожен може без ускладнення витратити пару годин у день виборів і просто сфотографувати протокол. Активні, надзвичайно різні громадяни 31/03 зробили це кілька разів на одній і тій же дільниці і зараз є більш тисячі протоколів, які дублюють один одного.

Звичайно, так можна знизити лише частку маніпуляції, але і це вже крок. А якщо зробити це частиною закону про вибори? Якщо дали дати можливість проголосувати електронним способом? Такими кроками ми можемо повністю витіснити грязь, підкуп і маніпуляції з політиці і з суспільного життя - я так розумію це мету демократичного процесу.

Відомо, що навіть не працюючи камери - вже впливають на поведінку дрібних крадіїв.

А значить рано чи пізно, технології переможуть маніпуляторів і корупціонерів - треба тільки дати їм шанс.

PS 21/04 Ви можете теж брати участь - просто пройти реєстрацію

volodimir.gavrish
Володимир Гавриш

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації