site.ua
член клубу

Суперечки про Другу світову війну не стихають і будуть тривати ще довго. Це, здебільшого, по тій причині, що ця війна стала першою, яка повністю задокументована і письмово і на кадрах кінохроніки.

Найбільшу трагедію в історії людства пам'ятатимуть і тому ще, що вона стала пам'ятником людської жорстокості, людської дурості та недосконалості людини.

В короткостроковій перспективі простим людям у війні виграти неможливо, але якщо дивитися на шляхи розвитку післявоєнного світу, тут війна може піти навіть на користь.

1. Радянський союз

Не дивлячись на нинішній пафос і дев’ятетравневий психоз у Росії, жителі радянських республік сплатили найбільшу ціну за перемогу. Військові та цивільні втрати склали близько 30 млн. людей, економіка була в руїнах. Але ще одним програшем у війні стало те, що зберігся радянський режим, який ще п'ятдесят років гальмував розвиток усіх народів СРСР.

Щодо перемог: зрозуміло і Гітлер не збирався творити добро на завойованих землях. Тому і слов'яни, й інші народи уникнули можливого знищення - для звільнення життєвого простору для “арійської раси”.

Читайте також: https://site.ua/voryol/19926-neodnoznachna-viyna-chomu-pochalas-i-hto-pochav/

2. Германія (західна)

Суттєвих втрат зазнала і Германия, але вони були не співставні з втратами Радянського Союзу.

Головною перемогою німців стала звільнення від нацистського режиму та подальший розвиток країни (це стосується тільки ФРН). Американський план Маршалла допоміг знищеній війною країні стати на ноги і за короткий час вийти в лідери Європи та світу.

3. Західна Європа

Тут знову ж таки воєнні втрати та знищення економіки, хоч ці вони були і не такі відчутні як як у головних ворогуючих сторін.

План Маршалла поширювався і на інші західноєвропейські держави. До краху соціалістичного табору ці країни побудували міцну економіку та громадянське суспільство.

4. Східноєвропейські держави

Для Східної Європи післявоєнний період не став таким вдалим. Майже всі вони стали сателітами Радянського Союзу і увійшли в так званий “соціалістичний табір”. Не скажу що люди там аж надто бідували, але, як показав приклад Східної та Західної Німеччини - соціалістична економіка це рух у нікуди. Угорщина та Чехословаччина, крім того, ще й отримали на площах своїх міст радянські танки.

5.США

Сполучені Штати увійшли у війну досить пізно і отримали порівняно невеликі втрати. Якщо ж говорити про геополітику, то в післявоєнний період США остаточно утверджується як головна держава у світі.

6. Японія

Японці також зазнали у війні великих втрат, до цього вони ще отримали атомну бомбу у Хіросімі та Нагасакі. Їм було заборонено тримати велику армію, але перехід на мирні рейки та демілітаризація сприяв тому, що Японія за короткий час стала найбільш технологічною державою у світі.

7. Україна

Українці та білоруси - два народи, які найбільше постраждали у Другій Світовій війні. Українська повстанська армія до середини 50-х вела боротьбу проти радянського режиму.

Після здобуття Незалежності, щодо сприйняття війни, ми ще довго йшли в орбіті Росії. Але зараз, мені здається, нам з росіянами не по дорозі. За роки, коли ми святкуємо День Перемоги по іншому, я остаточно утвердився в думці, що святкування таке як зараз - найправильніше. Так пишатись подвигом народу треба, але в першу чергу День Перемоги це день великої скорботи. Тому - НІКОЛИ ЗНОВУ!


Підтримка автора: картка Приватбанк 4149 4993 4061 8014

voryol
Volodimir Ryba

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації