site.ua
член клубу

Українців по світу розкидано чимало. Було кілька хвиль еміграції на захід і на схід. І наліво і направо наші предки їхали по різному: до російських бєрьозок переважно примусово, а в зворотню сторону у більшості добровільно у пошуках кращого життя.

Тепер нашого квіту по всьому світу. На сході українці асимілюються досить швидко, українці у США, Канаді, Аргентині й досі пам'ятають свою мову та традиції. Але це тема іншої розмови.

Поговоримо про причини.

Наша земля сприяє багатому життю, але ця земля опинилася затиснутою між імперіями. І якщо захід поступово відмовляється від війн та окупацій, то на сході такого у найближчій перспективі не очікується. Таке місцерозташування призвело до того, що жителі України почали шукати кращого життя.

Уся історія сучасної України – розповідь про еміграцію. У 2000-х найбільше людей їхало за кордон на роботу, як кажуть, за "длінним євро". За якийсь час частина працівників вирішили назавжди осісти у Італії, Португалії чи Польщі.

Такий стан справ використовували політики. Мовляв, влада така погана, що українці тікають з батьківщини, по цій причині – голосуйте за нас. Не уникнули подібного популізму і нинішні владні представники. Ба більше, уряд не пускає громадян на заробітки навіть на чартерах з приймаючої країни.

Але трудова та інші види міграції – ЦЕ НОРМАЛЬНО. Бо поки існує майнове розшарування, людина буде прагнути до багатшого життя. Селяни будуть прагнути до міста, поляки та румуни – оселитись у заможнішій Британії, а українці – їдуть працювати до Польщі.

Згадується парламентська кампанія 2019 року. Проросійські партії всіляко просували тезу про законодавче перешкоджання трудової міграції українців. Казали, їдуть наші люди в рабство. Але є підозра, що заводи й пароходи олігархів, що були у списках цих партій, просто відчували дефіцит кадрів. Люди просто не хочуть працювати у Вілкула чи у Бойка за копійки.

Щодо рішення уряду, то рік нової влади це суцільні подвійні стандарти. І історія з рестораном це підтверджує.

Вірус нікуди не дівся, але підхопити його набагато легше в церкві чи супермаркеті, аніж на полуничних полях Фінляндії.

Загалом знову вимальовується наше вічне замкнуте коло: люди не думаючи голосують, отримують ту владу, яку отримують. Потім, не відчуваючи перспектив, покидають країну.

Отже, висновок такий: держава створена для блага громадян, які у ній проживають і, якщо державна влада не виконує як належить своїх функцій, то хоча би не повинна перешкоджати людям подбати самим про себе.

voryol
Volodimir Ryba

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації