Ось сьогодні розглядалась, здавалось, безпрецедентна кількість подань щодо зняття депутатської недоторканості, а народу було обмаль на підтримку. Ну так, щоб з мітингом, плакатами. Егегей і все таке інше.

Тому є два пояснення.

Перше, воно на поверхні. Не можна постійно мітингувати. Не так складений наш народ. Виходити на мітинги про одне і теж саме – це в нашому розумінні дурна традиція.

Вже на третій раз емоційна складова змінюється. Не послухали нас, то закарбуємо на пам'ять доколи прийде час.

Більш того, вказані подання – вони не про боротьбу все ж таки. Вони взагалі дають поганий меседж. Ось бачите, в партії влади і колишній коаліції скільки нетопирів, навіть тих, які вважають себе учасниками війни. Неправильне розуміння того, що в парламенті взагалі немає чесних людей. Тут формула «бий своїх, щоб чужі боялись» не працює.

З іншого боку пам'ять народу вона не така коротка, як здається.

Суспільство чекає, а що ж буде з колишніми депутатами Партії Регіонів, де ось кожного можна «хапай і вперед». І це не незаконне збагачення чи там хабар – тут «вищак ломиться» - державна зрада.

А нічого. Ну ось наприклад порівняйте кейс Дейдея і Хомутинніка. Перший пояснити пару мільйонів гривень не може, а інший – і з колишньої ПР, і закони 16 січня, і до цього часу рулить митницею. Літаки, яхти, маєтки за кордоном і купа грошей на рахунках і кешем - все за надцять років народного депутата.

З точки зору закону Дейдей повинен відповідати, з точки зору народу – він явно зайшов поперед черги. І то навіть не зайшов – чіткий меседж суспільству, що більшість депутатів не вважають це порушенням закону, бо так поперед черги зайде кожний другий з них. Двічі викривлена реальність.

Так ось, якщо не буде справ щодо тих, хто розв’язав війну прямо чи опосередковано, тим більше "сідящіх на потоках" до цього часу, то суспільством така імітація не буде сприйматись.

Як свідчить наша історія – гра в наперстки погано закінчується… Для тих, хто намагається перекидати під ними кульку.

yuriy.artukh
Юрій Артюх

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації